U en uw veiligheid

2e expositie U en uw veiligheid

Deze expositie behandelde veel voorkomende zaken die te maken hebben met de eigen veiligheid en de veiligheidsgevoelens. Tenslotte wil iedereen zich veilig voelen in de maatschappij waarin we leven.

Voor deze expositie werd ook een beroep gedaan op het Gemeentearchief Dordrecht, alwaar de voorwerpen van het voormalige Lipsmuseum worden bewaard.

Zo kon de geschiedenis van de sleutel en het slot door de eeuwen heen worden uitgelegd, van het meer dan vierduizend jaar oude Egyptische houten slot met valstiften tot de huidige digitale sloten en cijfersloten.

Ook de in de 70er jaren gebruikte thermische lans kwam aan bod. Een bekende meesterinbreker in die jaren was Aage M. die driftig gebruik maakte van deze methode. Foto’s van open gebroken brandkasten toonden aan hoe hij te werk ging.

Maar boven aan de lijst blijft de woninginbraak toch de meest voorkomende vorm van criminaliteit in onze maatschappij. Zo vindt elke 3 minuten in Nederland een woninginbraak plaats.

De expositie toonde de bekende inbraakmethoden en de maatregelen om deze diefstal te voorkomen, waarbij een scala van inbraakpreventie tips aan de bezoekers werd mee gegeven. Een deur met inbraakwerend materiaal toonde de mogelijkheden tot preventieve maatregelen. Naast voorbeelden van sloten die door het dievengilde werden gekraakt, werden de thans gebruikte beveiligingssloten getoond.

Een fotowand met zaken als colportage en de befaamde babbeltruc en het skimmen bij pinpasfraude liet zien hoe deze fraude is te voorkomen. Ook het onderwerp phishing kwam uitgebreid aan de orde. In feite de bekendste vorm van computerfraude. Een fotowand omtrent zakkenrollen, straatroof/tasjesroof gaf duidelijke informatie hoe deze diefstallen plaats vinden en hoe deze zijn te voorkomen. Natuurlijk kwam ook de werkwijze van de politie aan bod. Van het opnemen van de aangifte tot het insluiten van de verdachte, alsmede de rol van justitie in het geheel werd uitvoerig belicht.

Met wat vitrines omtrent de huidig in gebruik zijnde alarminstallaties en uitgebreide informatie omtrent het opzetten van een buurtpreventieproject zijn heel wat groepen en individuele bezoekers tevreden naar huis gegaan. Als burger hebben we het voortdurend over beveiliging als er een calamiteit gebeurt. Maar doen we dan ook wat of laten we alles bij het oude.

Deze expositie heeft iedereen overtuigd dat er wel iets moet gebeuren voor u en uw veiligheid.